Halı Nasıl Silinir? İşte Detaylar

Beylikdüzü halı yıkama olarak, evde halı silme ile ilgili birkaç bilgiyi paylaştık. Ev hanımlarına büyük ölçüde kolaylık sağlayacak yazımızı okumanız dileğiyle...

Sıklıkla süpürsek bile halılarımız belli aralıklarla derin bir temizliğe ihtiyaç duyacaktır. Zamanla biriken tozlar, evcil hayvanlarımızın bıraktığı izler, üzerine dökülen çay ve kavhe lekeleri evinizin görüntüsü ve ailenizin sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Halı nasıl silinir, evde halı nasıl yıkanır gibi soruların cevabını ve püf noktalarını anlattığımız bu yazımızı okuyarak halılarınızı evde kolayca temizleyebilirsiniz!

Halı nasıl silinir İşte evde halı silmenin püf noktaları ve ip uçları

Yakın geçmişe kadar halı yıkama, mahalledeki komşularla birlikte yapılan, çocukların suyla eğlenerek bayram ettiği bir etkinlikti. Günümüzde ise derinlemesine halı temizliği gerektiğinde sıklıkla yıkamaya verilmekte ya da halı yıkama makineleri kullanılmakta.

Gerek zamanla biriken tozlar, gerekse çay kahve lekeleri... Sebebi her ne olursa olsun, halıların bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Aksi takdirde halılar, toz ve bakterilerin birikip çoğalmayı sevdiği bir ortam oluşturur. Bu da alerjik bünyelerde ve astımı olan kişilerde sorun yaratabilir.

Halı temizliği konusunda bizi en çok uğraştıran şey, mobilyaları yerinden çekmek ve halıların kurumasını beklemektir. Fakat yazımızın devamındaki halı yıkamanın püf noktaları ile halınızı evde temizlemek ve ömrünü uzatmak tahmin ettiğinizden çok daha kolay olacak.

Evde Halı Nasıl Yıkanır?

Halıları haftada en az bir kere süpürürken, yılda en az iki kere yıkamak temizliği açısından ideal olacaktır. Evde halı nasıl yıkanır sorusunu sizin için adım adım cevapladık:

  • Öncelikle halınızı güzelce süpürün. Böylece yıkamadan uzaklaştırabileceğiniz toz ve kirlerden kolayca kurtulmuş olursunuz.
  • Halınızda lekeler varsa bunlara temiz bir bezle, fazla ovmadan müdahale edin. Bunun için ılık suyun içine damlatacağınız, ağartıcı bulundurmayan bir bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Sonrasında ılık suyla durulayın.
  • Elde yıkıyorsanız halılar için üretilen özel bir şampuanı talimatlarında belirtildiği şekilde kullanabilirsiniz. Sonrasında daha kolay kuruması için fazla su kullanmamaya, halının tüylerini bozacak kadar güç uygulamamaya dikkat edin. Elektrik süpürgenizin su çekme özelliği varsa bunu kullanarak kurumayı hızlandırabilirsiniz.
  • Halı yıkama makinesi kullanıyorsanız, etiketinde belirtilen miktarda halı şampuanını temiz su bölmesine ekleyin. Makineyle halının tümünü güzelce yıkadıktan sonra su emme fonksiyonuyla fazla suyunu alın.
  • Son olarak halınızı kurumaya bırakın. Bu sırada renginin zarar görmemesi için doğrudan güneş almamasına ve iyi havalanan bir yerde kurumasına özen gösterin.
  • Halıda kalabilecek deterjan artıklarından endişe ediyorsanız beyaz sirke ve suyu eşit miktarda karıştırıp halıyı bir kere daha yıkayabilirsiniz. Bu işlem deterjan kalıntılarını halınızdan söküp atacaktır.

En Etkili Halı Temizleme Ürünü Hangisi?

Halı temizliği sırasında sabun ve suyun işe yaramayacağı durumlar da olabilir. Özellikle de inatçı lekeler, yerleşmiş kokular ve yılların tozu birikmişse. Halıdan leke çıkarma konusunda halı şampuanı ya da tozu genellikle tercih edilen seçeneklerdir.

Uğraşması zor lekeler için fazla zamanınız yoksa, şampuanın kuruması zaman alacağından, iyi kaliteli bir halı tozu denemeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Toz ürünlerin temizlemesi daha kolaydir ve şampuanla aynı temizliği sağlar.

Halı Temizleme Tozu ile Temizleme

Halı temizleme tozunun kullanımı kolay ve hızlıdır. Karbonat ya da halı temizleme tozunu aşağıdaki şekilde kullanabilirsiniz:

  • Tozu halının üzerine eşit miktarda serpin.
  • Yaklaşık 30 dakika tozu halının üzerinde bekletin – mümkünse bütün bir gece bekletmek daha etkili olur. Bu süre içinde serpilen toz, halıdaki kirleri yumuşatacak ve kokuları giderecektir.
  • Son olarak elektrikli süpürgeyle süpürün.

Halı Şampuanı ile Temizleme

Halı şampuanı kullanmak da bir diğer temizlik alternatiftir. Bir çok çeşidini bulabileceğiniz halı şampuanını kullanırken talimatlarına uymayı unutmayın:

  • Talimatlarında aksi belirtilmiyorsa halınızın büyüklüğüne göre yeterli miktarda şampuanı suyla karıştırın.
  • Halınızı fazla ıslatmamaya çalışın – gereksiz deterjan harcamakla kalmayip, halının kuruma süresini de uzatmış olursunuz.
  • İnatçı lekeleri sert kıllı fırça kullanarak fırçalayın.
  • Halıyı kurumaya bırakın.
  • Kuruduktan sonra şampuan kalıntılarını elektrikli süpürgeyle süpürün.

Halıdan Leke Çıkarmanın Püf Noktaları

Lekeleri kuruyup halıya yapismadan önce temizlemek en iyi yöntemdir. Lekeyi bastırarak temizlemelisiniz – sürterek ovalamak lekenin halıya daha fazla bulasmasina neden olacaktır. Halı lekesi neyle çıkar diyorsanız, deterjan kullanabilir ve lekenin çeşidine göre aşağıdaki teknikleri uygulayabilirsiniz:
Sakız gibi yapışkan maddelerin üzerine buz sürüp lekenin sertleşmesini sağlamak temizliğini çok daha kolay hale getirecektir.
Kokusu olan lekeler için eşit miktarda ılık su ve sirkeyi karıştırın, daha sonra lekenin üzerine temizlik beziyle sürün.

Halı Neyle Silinir?

Evdeki halıları temizlemek için kullanılan ürünlerin başında halı şampuanları ve halı temizleme tozları gelir. Ancak evde halı silmek için daha doğal çözümleri de tercih etmek mümkündür. Örneğin karbonat ve sirke hem bakterileri öldürmek, hem de lekeleri çıkarmak için kullanılabilir.

Halınızı temizlerken su çekebilen bir süpürgeniz yoksa mutlaka sünger kullanmanızı öneririz. Elde halı silmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlar sünger, mikrofiber bez veya süngerli paspas olacaktır.

Elde Halı Nasıl Silinir?

Halınızın cinsine göre ürününüzü seçin. İpek, shaggy ve el dokuması olan halılar diğer halılara göre farklı muamele isterler. Eğer düz ve standart bir halınız varsa yukarıda bahsettiğimiz temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz.

  • Her şeyden önce halınızı elektrik süpürgesiyle süpürmeniz gerekir.
  • Şampuanı suyla karıştırıp sünger paspas yardımıyla, halı fazla ıslanmayacak ve çok sert davranıp halınızı yıpratmayacak şekilde silmeye başlayın.
  • Daha sonra halınızı sadece duru suya batırdığınız bir sünger veya sünger paspas yardımıyla durulayın ve kurumaya bırakın.

Evde Halı Silmek İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Eğer evde halı silmek için hazır malzemeleriniz yoksa doğal çözümlere de başvurabilirsiniz. Sirke, karbonat, su ve toz deterjan dörtlüsü sizin için ideal olabilir. Bu yöntem inatçı lekeler için de kullanılabilir. Toz deterjan yerine Yumoş Extra gibi kaliteli bir sıvı yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; bu sayede halınız mis gibi kokacaktır.

  • Yine önce halınızı süpürün.

  • Büyük bir kasede bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı toz deterjan veya çeyrek kap yumuşatıcı, çeyrek kap sirke ve yarım bardak suyu karıştırın. Karışım kendi kendine köpürecektir.
  • Karışımı püskürtmeli bir şişeye dökün. Özellikle lekeli bölgelere uygulayın ve mümkünse birkaç saat bekletin.
  • Yine bir sünger, sünger paspas veya mikrofiber bez yardımıyla durulayın.
  • Leke çok inatçıysa sert bir fırça yardımıyla çıkarmayı deneyin.

Yeni Halının Tüyleri Nasıl Temizlenir?

Eğer yepyeni bir halı aldıysanız ve tüy yapıyorsa halıyı süpürmeniz yeterli olmayacaktır. Yeni halının tüylerinden yayvan, orta sertlikte bir halı fırçasıyla tarayarak kurtulabilirsiniz.

  • Bir kova su ve halı fırçanızı alın.
  • Halının üst kısmından başlayarak tüyleri fırçayla toplamaya başlayın.
  • Fırçanın halıyı çok fazla ıslatmamasına dikkat edin.
  • Toplanan tüyleri başka bir kovaya atın.
  • İşlem tamamlandıktan sonra halınızın kurumasını bekleyin.
  • Kuru halınıza toz halı temizleyici veya karbonat dökün.
  • Halınızı ertesi gün elektrik süpürgesiyle süpürün.

Halı yıkama zorlu bir iş gibi gelebilir ama gördüğünüz üzere çok fazla efor sarf etmeden herkesin yapabileceği masrafsız bir temizliktir. Evde halı nasıl temizlenir artık biliyorsunuz. Anlattığımız yöntemleri kullandığınızda halınızı temizlemeye vermek durumunda kalmayacaksınız. Yine de işin içinden çıkamadıysanız Beylikdüzü halı yıkama firmamızdan yardım alabilirsiniz.

Copyright © 2024 www.caglarhaliyikama.com Tüm hakları saklıdır. Yazılım hakları NF Web Tasarım’a aittir. Beylikdüzü Halı Yıkama Çağlar Halı Yıkama Resmi Kuruluşudur.   0536 598 20 24